Vochtproblemen: één probleem, veel oorzaken

De meeste mensen zullen er wel ooit eens last van hebben gehad: vochtproblemen. Hoewel alle vochtproblemen enkele zaken met elkaar gemeen hebben (ze zijn erg vervelend en u wil er steeds zo snel mogelijk van af), bestaan er heel wat verschillende soorten van vochtproblemen, die elk hun eigen specifieke oorzaken hebben. En gelukkig ook hun eigen manieren van vochtbestrijding.

Vochtproblemen worden nog het meest veroorzaakt door opstijgend vocht. Vooral in oudere huizen, waar vaak geen vochtwerend membraan is aangebracht, zorgt opstijgend vocht voor vlekken op de muren in het ergste geval ook schimmels. Mensen met een kelder moeten nog meer met dit probleem rekening houden. Voor hen bestaan er specifieke vormen van kelderdichting. Er zijn naast opstijgend vocht nog heel wat andere oorzaken van vochtproblemen: condensatie, lekken, bouwvocht, regen of zelfs de schoorsteen. Het kan allemaal voor vochtellende zorgen.

Net zoals de oorzaken zijn ook de oplossingen uiteenlopend. Bij opstijgend vocht kan een vochtwerende gel in de vloer gespoten worden, terwijl het bij condensatieproblemen al volstaat om voor een betere ventilatie in het huis te zorgen. Bij vochtproblemen is het dus aangewezen om eerst en vooral te achterhalen wat de precieze oorzaak is van het probleem.

Zelf schrijven voor Vocht tips?
Over de auteur
David Crul

David is naast auteur van deze blog, de eigenaar van Crul Media. Hij heeft een grote interesse in alles over wonen en is daarnaast gepassioneerd door seo, webdesign en webdevelopment.