Opstijgend vocht: pak het probleem aan bij de bron

Opstijgend vochtIedereen die woont in een ouder gebouw, heeft er vast al ervaring mee: opstijgend vocht. U herkent ze aan de vlekken veroorzaakt door vocht in de muren. Als er niets aan gedaan wordt, heeft u binnen de kortste keren met schimmels of zwammen te kampen. Sommige mensen proberen de sporen van hun vochtproblemen wel te verbergen met een extra laag verf of een strategisch geplaatste kamerplant, maar uiteraard verandert dit niets aan het ‘onderliggende’ probleem. Gelukkig bestaan er vormen van vochtbestrijding om voor eens en altijd een einde te maken aan het probleem.

Het metselwerk dat in contact staat met de bodem kan bijvoorbeeld behandeld worden. Dan worden gaten geboord in het cement en in deze gaten wordt vochtwerend materiaal gespoten. In nieuwbouw wordt meestal gewerkt met een vochtwerend membraan. Natuurlijk is het erg omslachtig om dit nadien nog aan te brengen. Vooral in kelders is vaak nood aan extra kelderdichting.

Het spreekt voor zich dat het een heuse klus is om alle vloeren in uw huis vochtwerend te maken, maar aan de andere kant is het een investering waar u nog jaren van geniet: geen opstijgend vocht, geen vlekken op de muren, geen schimmels achter kasten, enz. Als u dus last heeft van opstijgend vocht is het beter om de koe bij de horens te vatten, in plaats van te blijven dweilen met de kraan open.

Zelf schrijven voor Vocht tips?
Over de auteur
David Crul

David is naast auteur van deze blog, de eigenaar van Crul Media. Hij heeft een grote interesse in alles over wonen en is daarnaast gepassioneerd door seo, webdesign en webdevelopment.